Retro Motoršport: Bojové farby minulosti

Vždy ma zaujímalo, čo vlastne znamenajú nápisy a polepy na závodných autách, ale väčšinou ma tá zvedavosť prešla, alebo som na to jednoducho zabudol. Myslím, že je čas si trochu rozšíriť obzor aj v tejto oblasti a preto som vybral pár známych názvov a mien zo závodnej histórie, ktoré určite poznáte, ale možno ste nevedeli čo znamenajú.

241px-Warsteiner-Logo.svgZačnem bojovým polepom, ktorý nie je veľmi nápaditý ani najkrajší, ale každý ho pozná a aj mne je srdcu blízky. Bojové farby BMW M3 E30 v DTM. Okrem farieb M – divízie Vám do očí udrie nápis Warsteinerbmw m3 e30 dtm warsteiner wintershallWarsteiner je výrobca piva. Názov je odvodený z názvu malého mesta nachádzajúceho sa v strednej časti západného Nemecka, v oblasti nazývanej Severné Porýnie – Vestfálsko. Je to najväčší súkromný pivovar v Nemecku, založený v roku 1754. Warsteiner je štvrtou najpredávanejšou značkou piva v Nemecku, oficiálnou značkou nemeckých aeroliniek Lufthansa a organizátorom známeho Oktoberfestu. Warsteiner si miesto na karosérii delí, okrem iných sponzorov, aj s nápisom Wintershall. Wintershall je ropný gigant. Najväčší producent ropy a zemného plynu  v Nemecku založený v roku 1894 spoluzakladateľom Carlom Juliusom Winterom .

Ďalšou legsubaru impreza 555 state expres colin mcraeendárnou farebnou kombináciou, ktorá je už navždy spojená s Imprezou a s Colinom McRae, sú tri zlaté, alebo žlté päťky na Subaru WRC autách. Tieto nápisy malo Subaru v sezónach od roku 1993 do 2003, kedy ich na rovnakej pozícii nahradilo vlastným logom. Päť päť päť znamená  State Express 555. Je to pôvodom Írska tabaková značka, výrobca cigariet, založená v roku 1896 Sirom Albertom Levym. Číslo 555 označuje vo svojej dobe najpredávanejšiu Virdžínsku tabakovú zmes. State Express je názov vlaku, ktorý sa Levymu tak zapáčil, že ho použil ako názov pre svoje tabakové výrobky. Firma už zanikla a škatuľky týchto cigariet sú dnes zberateľským artiklom.

Iné lancia stratos alitalia rally a pre mňa jedno z najvydarenejších bojových pomaľovaní (hneď po John Player Special, o ktorom bude reč nabudúce); značka najviac spojená s talianskymi  rally autami, ktorej farby sú typické najmä pre Lanciu Stratos a Fiat 131 Abarth;  je Alitalia. Alitalia je, alebo skôr bola, Talianska súkromná leteckalitalia logoá spoločnosť  založená v roku 1946 a v roku 2009 kvôli veľkým finančným problémom prevzatá konzorciom – Talianska letecká spoločnosť. Lancia Stratos v tomto ošatení získala v rukách Sandra Munariho titul svetového rally šampióna v roku 1974, 1975 a 1976.

gulf logoGulf. Jednoduchá farebná schéma a predsa mystická a nesmrteľná. Nepoznám človeka, ktorému by sa farby Gulf nepáčili. Gulf Oil je americká olejárska firma založená okolo roku 1900. Legendárnu modro-oranžovú schému navrhol viceprezident Grady Davis, keď sa Gulf stal sponzorom John Wyer Automotive týmu Fordov GT 40 pripravovaných na 24h Le Mans, vďaka ktorým sú dnes tieto farby známe. Presadil práškovú modrú a oranžovú, čo boli pôvodne farby dcérskej spoločnosti Gulfu – Wilshire Oil Company v Californii. (Originál Gulf mal toho času tmavo modro – oranžovú kombináciu, viď logo.)

Le Mans Classic 2010

Porsche 917 Le Mans

Zaujímavosťou je, že sa im kombináciou týchto dvoch farieb podarilo vďaka javu equiluminiscencia vytvoriť optickú ilúziu pohybu. V princípe je to jav, ktorý spôsobuje to, že keď sa pozeráme na nejaký obrázok, optickú hračku, tak máme pocit, že obrázok sa hýbe, alebo vibruje, aj keď je statický a je to preto, že ľudské oko a mozog nedokáže nájsť medzi dvoma equiluminiscenčnými farbami hranicu. V tomto prípade však bola hranica definovaná tmavomodrou linkou medzi dvoma hlavnými farbami, aby z toho až tak neboleli oči. Nemyslím si, že to bol zámer, ale ako čas ukázal, farebná schéma perfektne funguje. Ak by niekto potreboval vedieť kódy farieb Gulf, tak modrá je 3707 Zenith Blue a oranžová 3957 Tangerine.

silk cut jaguar xjr-9 purple le mansĎalšia farebná kombinácia, ktorá ma duchom vracia späť do 90. rokov, je fialovo – žltá kombinácia Silk Cut na aute Jaguar XJR-9 (neskôr aj XJR-12,14 a i.) pripravovaného stajňou TWR na vytrvalostné závody 24h Le Mans (Tom Walkinshaw Racing, už raz spomínaný v článku o Volve 850). Silk Cut je opäť tabakovou firmou a teda výrobca cigariet. Cigarety Silk Cut prežili svoj najväčší boom paradoxne  v 70. rokoch, keď sa škodlivosť fajčenia začala najviac prepierať na verejnosti a v médiách  a to vďaka tomu, že obsahovali menší obsah dechtu ako konkurenčné Marlboro aleboaef6c1f88aab504bafa821dfbed838f0 Benson and Hedges. Silk Cut sa stal známy aj tým, že ako prvý využili nevýhodu a zákaz propagovať tabakové výrobky vo svoj prospech takzvanou surrealistickou mediálnou, reklamnou kampaňou, v ktorej nožnicami strihali (anglicky „cut“) fialový hodváb (anglicky „silk“). A tak si každý domyslel, čoho to je reklama aj bez priameho umiestnenia produktu. Fialová farba odkazovala na najpredávanejší druh cigariet. Ale boli aj modré Silk Cut  tzv. light  atď.

Koniec prvej časti.

@RWC

4 komentáre

  • Sidetohell píše:

    Perfektný nápad a dobré čítanie. M3 Warsteiner je pre mnohých modlou a predlohou svojich replík.

  • Rady píše:

    Ďakujem, v budúcnosti (do mesiaca) je v pláne, druhá časť, kde rozoberiem ďalšie legendárne polepy. Sám sa už na to teším.

  • vikdriver píše:

    Rado prečítal som zatiaľ každý jeden tvoj článok. Motoristické témy sú mne blízke a páči sa mi spôsob a nadšenie, akým to píšeš. Tu chválim navyše pomerne nevšedný motív rozoberať legendárne polepy.

  • Rady píše:

    Ďakujem, každá pozitívna ale v podstate akákoľvek reakcia je pre mňa a aj stránku nesmierne dôležitá . V blízkej dobe mám v pláne veľké veci, je sa na čo tešiť.

Pridaj komentár