Treba kúpiť ! Peugeot 106 S16 1.6 16v

Nikdy by som 106 s16neveril… Najzaujímavejší inzerát na slovenských inzertných portáloch má práve teraz podobu Peugeotu 106 1.6 16V S16. Medzi tým, ako sa v pripravovanom článku o Renaulte Clio Williams dočítate o tom, čo je na ľahkých predokolkách také čarovné a o tom, ako som  nielen šoférsky zase o krok dozrel, Vám dnes so zmiešanými pocitmi dohadzujem tú najväčšiu porciu zábavy, od čias volného strieľania na indiánov.

Sadnúť si do auta s váhou asi deväťsto kilogramov je niečo, ako zavesiť si na chrbát 25 kilogramov ťažký ruksak a rozbehnúť sa sním dole strmou lúkou. Prvých pár priamočiarych krokov pôsobí úplne neškodne a až v momente, keď potrebujete zatočiť sa začína ta správna zábava. Nohy ukladáte doľava, ruksak Vás prevažuje  doprava a Vy už na špičkách strácate kontakt so zemou. Máte to? Asi tak pôsobí stošestka v zákrute. Desivo blízko k úplnej strate kontroly, ale zároveň intuitívne a prirodzené. 106 S16 je šoférske náradie. Včasná podvedomá kontra musí byť súčasťou Vašeho bytia ako dýchanie. Bez drámy a bez zrýchleného tepu. 106 S16 je jedno z najľahších športovo ladených áut na trhu. Jej jedinečnosť tkvie v nefiltrovanej šťavnatej  zábave s volantom v ruke, v bezprostrednom a skutočnom nadšení prichádzajúcom odniekiaľ z hĺbky šoférskej duše. O chvení a vzrušení z dojmov a vnemov padajúcich na Vás z každej strany. Homologizačný špeciál, ktorý by som práve pre jeho charakter odporučil rovnako úplnému začiatočníkovi a rovnako aj človeku, ktorý chce svoje driving skills (vodičské umenie) posunúť na vyššiu úroveň.

Za 2 300 Eur  dostanete nekompromisnú zbraň v pravom slova zmysle (smrteľne vážne), nekompromisné a chápem, že ťažko uveriteľné množstvo zábavy, na ktoré mať voľné prostriedky, už dávno si tyká s mojou garážou. Ja som sa rozhodol, že toto auto patrí do rúk niekomu, kto bude chcieť objaviť potenciál nielen v malom Pežote, ale aj v sebe samom a dúfam, že tej malej čiernej plechovke s výnimočným charakterom, pomôžem k radostnému osudu.

106 s16Čo dnes robí chlapa chlapom? Čo adekvátne dnes môže postaviť chlapa na piedestál niekdajšieho patriarchátu? Kedysi mali naši starí otcovia šancu prejaviť sa ako vojnoví hrdinovia, partizáni, poľovníci, možno ako prezieraví hráči mariášu, chladní voči námietkam starej mamy. Ako nenápadne pošepkaná odpoveď je tu dnešný inzerát. Čo je dnes viac chlapské a minimálne rovnako dostupné  a prirodzené (pritom zábavné) ako autá? Žehlička, mikrovlnka alebo sporák, že by? Ovládnuť komplexný nástroj, ovládnuť analógovú 106ku,  je jedna z príležitostí, ako niečo dokázať v modernej dobe. Nečakane praktické, nevšedné a zároveň pôsobivé. Ovládnutie 106ky mi pripomína precízne a elegantné šermiarstvo.  Elegantný spôsob kontaktnej polemiky pánov z čias, keď česť nebola len patetický pojem. Vždy je možnosť zjednodušiť férovú výzvu pomocou tristo koňového revolveru, avšak s ľahkým a presným kordom v pravej ruke, tvárou v tvár vlastnému umu, budete za každých okolností nenútene šarmantný a elegantný profesionál. A to z Vás urobí to, čo chcete byť.  Aspoň kým nevystúpite z auta.

Peugeot 106 S16 je sám o sebe pojem. Konkrétny model má výfuk Supersprint a podvozok Bilstein. Pripočítame nenáročnú údržbu, závodný rodokmeň a schopnosť vtiahnuť Vás do deja ako Osvietenie od Stephena Kinga. Rovnica s výsledkom iba zľahka vyšším, než je cena priemernej francúzskej práčky a pritom stále menej náročné na údržbu ako moja priateľka. Navyše, moje druhé dekadentné, ale za to prostoreké a otvorené ja, mi hovorí, že S16 bude mať do dvoch rokov hodnotu o dve tretiny vyššiu. Nech mi nebo padne na hlavu, ak nemám pravdu. Ak Vám ostalo po celom týždni aspoň trocha zdravého úsudku a miesto v garáži, dajte si povedať a kúpte to.

Inzerát:

https://auto.bazos.sk/inzerat/65847063/Peugeot-106-16-S16.php

@RWC

Inzerát som telefonicky nepreveroval, ak Vás zaujal a budete…konať, ozvite sa.

2 komentáre

  • oreille píše:

    Pekny clanocek, tieto auta su skvele ( francuzke predky) ved I clarkson v nejakej casti topgearu to hodnoti ako jedno z najzabavnejsich aut konca 90tych rokov.
    Ja som sice na ale obzeram si i po saxo/106, uplne naj odporucam ti skusit 106 rallye 1.3 pred faceliftom, alebo 205 gti ( dnes uz nekupitelne na sk )
    a uplne najviac ak chces este taky „ultralight “ tak R5 GTT. To chyti vela ludi za srdce po zvezeni sa

  • Rady píše:

    Rád by som to niekedy skúsil. Úplne by mi stačila aj 106 XSi predfacelift. Alebo v podstate asi čokolvek čo má okolo 950 kilogramov a pár koní navyše. Inak to chytanie za srdce je ošemetné, mne trvalo dosť dlho kým som si oblúbil Clio. Ja nezvyknutý a na predný náhon som na to šiel pomaly a chcelo to odvahu a čas objaviť a naučiť sa jeho charakter.

Pridaj komentár