Treba kúpiť ! Cadillac DEVILLE 4.1 V8

cadillac devillePočas voľna zvyknem na satelite prepínať medzi dokumentárnymi kanálmi a z času na čas narazím na jeden z množstva amerických programov zameraných na renováciu starých klasík. Za 30 minút a pár reklám sa zo starého nekompletného vraku stane auto v ukážkovom stave. Väčšinou aj s nejakou tou pridanou hodnotou. Napríklad na objednávku vyrobený interiér, airbrush, pretekárska prevodovka alebo motor, ktorý sa pod kapotu zmestí len na milimetre. Niekedy ma to následne donúti sadnúť za klávesnicu a popozerať, čo v tomto smere ponúka naša inzercia. Popravde to nie je žiadna sláva. Nájde sa pár zaujímavých áut v peknom stave, ktoré už majú status veterána a tým aj odpovedajúcu cenu. Na druhej strane sú vraky doslova za pár drobných. Autá, na ktoré už aj v Amerike zabudli. Naposledy ma zaujal kúsok, ktorý už síce nie je z bájnej zlatej éry, ale stále sa radí do americkej starej školy.

cadillac devilleCadillac DeVille, ročník 1998. Žiadny muscle car, ale veľký a nudný sedan so vzduchovým podvozkom, 4,1 litrovým V8 a 4-stupňovou automatickou prevodovkou (ako inak). Stav auta je pôvodný a veľmi zachovalý navonok aj z vnútra. Kilometrový alebo skôr míľový nájazd je na vek takmer 20 rokov nízky. Na zadnej kapote je dokonca originálna plaketa predajcu Cadillacu z Tampy Bay. Kráľovsky vybavená limuzína za cenu Dacie Logan . Nad tvarmi „amerík“ tejto doby veľa ľudí ohŕňa nos. Oprávnene. Akoby dizajnéri chceli na honosné rozmery áut spred 20 – 30 rokov nasilu aplikovať vzhľad bežnej, modernej produkcie. Chróm nahradili plasty. Sympatické na tom je, že aj keď prišla nová éra nechceli sa vzdať starej myšlienky. Držali sa princípov, ktoré prestávali platiť a to je dnes vzácne. To auto je tak zvláštne až je zaujímavé. Veteránsku hodnotu nemá ani náhodou. Aj na youngtimer je zatiaľ príliš moderné. Je to niečo, čo vskutku ocení asi len pár zarytých znalcov.

Súčasný trend downsizingu a alternatívnych druhov pohonu aj na pôde USA postupne vytláča tradičný V8 a to môže znamenať, že na produkciu 90-tych rokov sa časom bude spomínať s nostalgiou. To z tohto auta robí možný „future classic“, ale predovšetkým je to štýlové vozenie.

Odkaz na inzerát:

https://www.autobazar.eu/cadillac-deville-41i-v8-id9104606.html

Článok pre nás pripravil člen klubu  Paolo

2 komentáre

  • vikdriver píše:

    akých princípov sa držali? že je to veľké a motor V8? súhlasím. no toto už má predný náhon, to u mňa maximálne kazí celý princíp amerického auta.

    • paolo951 píše:

      Preferencie trhu sa zmenili a napriek tomu sa držali výroby áut, o ktoré bol záujem pred ropnou ropnou krízou alebo minimálne 15 – 20 rokou späť, krížniky s V8, luxusnou výbavou a mizernými jazdnými vlastnosťami. Cadillac začal s predným pohonom dávno pred týmto DeVille a nebol jediný. Eldorado malo predný náhon už niekedy koncom 70-tych rokov.

Pridaj komentár