Svet: Porsche Techniques d’Avant Garde

tagporsche5Ak Vám náhodou Poršáky ešte netečú ušami, mám tu jednu zaujímavosť, ktorá stojí za prečítanie. Možno čakáte barn find, alebo RSR s troma kilometrami na budíku, ale dnes mám pre Vás chuťovku z úplne iného súdka. Ako hovoria bratia Česi – úplnej hell. Práve sa pozeráte sa 911ku – model 930, v skratke – s motorom z Formuly 1. Pod kapotou jednoducho geniálne krásnej bielej 911-ky je posadená jeden a pol litrová vé – šestka s twin-turbom. Predmetná jednotka, alebo po slovensky – konkrétne tento motor, vznikol pod hlavičkou TAG – Porsche pre stajňu McLaren a doviedol napríklad Alaina Prosta Nikiho Laudu, alebo Kekeho Rosberga k 26. víťazstvám veľkých cien.

tag porsche 930V6-ka s kódovým označením TTE P01 naviazala na tradíciu veľmi veľkých turbodúchadiel pripevnených na veľmi malé motory. S tlakom turba po roku 1987 limitovaným na 4.0 bary bol výkon tohto motora odhadovaný na 485kw (650k), v kvalifikačnej špecifikácii sa hovorilo o hodnotách až 630kw (850k). Každému je jasné, že práca 35-ročného závodného motora v osobnom aute s parametrami ako sú tieto, by za normálnych okolností predstavovala slušný zdroj bolesti hlavy. Kvôli tejto úlohe spojili svoje „know-how“ dve veľmi známe značky. Lanzante (Britská firma zaoberajúca sa renováciou a prestavbou závodných automobilov) a spoločnosť Cosworth Engineering (Taktiež britská motorárska firma o ktorej sme už písali tu).

tagporsche2Elitné partnerstvo nesklamalo a spoločne vyvinuli jednotku schopnú spoľahlivo ponúknuť 510k a 420Nm pri 9000 otáčkach. Nakoniec Lanzante známy okrem iného aj prestavbou vozidiel GTR McLaren F1 a P1 na vozidlá použiteľné v cestnej premávke oznámil, že vyrobí ďalších 11 kópií Porsche 930 poháňaných TAG V6 pomocou skutočných motorov TAG postavených v Porsche a používaných v pretekoch F1 počas osemdesiatych rokov. Každé auto bude dodané s plaketami namontovanými v motorovom priestore so zoznamom histórie pretekov a vodičmi z 80. rokov. Ak ich bude iba jedenásť, ja by som sa poponáhľal… 😀

@RWC_Rady

*Zdroj článku: https://www.instagram.com/cartheberbant/

TAGTurboEngine

Pridaj komentár